В Україні на пляшках з алкоголем і сигаретах з’являться QR-коди: що це дасть

Найближчим часом Верховна Рада готується ухвалити законопроєкт, який передбачає введення в користування електронної акцизної марки на алкогольні та тютюнові вироби й рідини, які використовують в електронних сигаретах.
Такі зміни дадуть змогу контролювати обіг підакцизних товарів, а також є частиною виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Проте нововведення викличе значне зростання цін на ці продукти.
Як зміниться вартість алкогольних напоїв і цигарок?
У законопроектах №8286 та №8287, передбачено, що акцизна ставка на алкогольні напої, що міцніші за 1,25%, зросте до 22% (не вище). До переліку входять ігристі та газовані вина, напої з додаванням етилового спирту тощо. На сьогодні акциз на ці продукти споживання становить 8,42 гривні, а зросте до 12,23 гривні за 1 літр.
Також відомо, що акциз на алкоголь у бюджеті 2023-го року передбачений у розмірі 20%. Тобто це 133,31 гривні за літр 100% спирту. У свою чергу, акциз на пиво складає 59,82 гривні за літр 100% спирту.
На сьогодні податок на тютюнові вироби складає 20%. У перерахунку на гривні – це 2097,12 грн за тисячу штук. Роздрібну ціну сигарет продавці вираховують, виходячи з загальної вартості товару й усіх податків, які були сплачені виробниками та імпортерами.
Коли закон вступить в дію?
Якщо закон все ж буде ухвалено, його дія розпочнеться з 1 липня 2023 року.
Проте частина пунктів набуде чинності лише з 1 січня 2024 року.
Електронна акцизна марка дасть можливість декларувати та відстежувати переміщення усіх алкогольних та тютюнових виробів. На кожній пляшці або упаковці буде QR-код, за яким можна буде дізнатись, чи сплачено за товар податок, звідки продукцію привезли, де зберігали та як реалізовували в країні.
Джерело: 5692.com.ua