Виплата аліментів літнім батькам: за яких умов на дітей покладається такий обов’язок

Утримання батьків похилого віку – обов'язок повнолітніх дітей, закріплений законодавством України. Це є компенсацією за турботу, яку батьки надавали дитині. У статті 51 Конституції України та статті 202 Сімейного кодексу вказано це і визначено, за яких умов діти мають виплачувати аліменти батькам.
Повна інформація надається на сайті Міністерства юстиції України.
В яких випадках аліменти мають платити діти
Діти, що досягли повнолітнього віку, зобов'язані утримувати своїх батьків, якщо:

батьки втратили працездатність;
батьки потребують матеріальної допомоги, оскільки не мають джерел для існування або їхній розмір не забезпечує гідне існування.

При цьому, згідно Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", непрацездатними визнаються громадяни, які досягли пенсійного віку, а також особи з інвалідністю I, II чи III групи.
Діти також повинні брати участь у додаткових витратах на батьків, спричинених тяжкою хворобою, інвалідністю, немічністю.
Ухилення повнолітніх дітей від утримання батьків
Якщо повнолітні діти не допомагають фінансово, батьки можуть скористатись правом звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. Позов можна пред'являти до одного, кількох або всіх дітей.
При зверненні до суду необхідно надати докази того, що громадяни потребують допомоги дітей, але не отримують її. У таких справах суд визначає розмір аліментів на батьків або у фіксованій грошовій сумі, або в частці від заробітку.
При визначенні розміру грошового утримання враховується матеріальний та сімейний стан усіх сторін. Зокрема береться до уваги:

можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову;
отримання батьками пенсії, пільг, субсидій;
наявність у батьків майна.

Коли діти не повинні виплачувати аліменти на батьків
Законодавством також визначені випадки, коли дітей звільняють від виплати аліментів:

якщо батьки ухилялися від виконання батьківських обов'язків, що визнано судом;
якщо батьки були позбавлені батьківських прав і не поновлювали їх;
якщо батьки не сплачували аліменти на утримання дитини, через що виникла заборгованість у розмірі, який перевищує суму виплат за 3 роки.
Джерело: 5692.com.ua