Хто має право вручати повістку і коли можна відмовитись від її одержання: пояснення фахівців

У межах загальної мобілізації в Україні чоловікам призовного віку можуть вручати повістки. Яка процедура при цьому має бути дотримана, та хто саме може вручати повістки, дізнавались Факти ICTV.
Хто має право вручати повістки
Як пояснив адвокат організації Адвокатське об'єднання "Чудовський та партнери" Ігор Чудовський, вручити повістку можуть:

співробітники ТЦК та СП;
представники органів місцевого самоврядування та органів внутрішніх справ.

Повістки оформлюють виключно працівники ТЦК та СП, тому вони обов'язково мають бути під час вручення документу.

Під час вручення повістки обов’язково переконайтесь, хто її вручає. Вручення повістки особою без відповідних повноважень є законною причиною відмовитися від отримання документа, – зазначив адвокат.

За новим порядком, функцією вручення повісток про явку за викликом до ТЦК та СП призовників, військовозобов’язаних та резервістів наділяються ще кілька категорій осіб. Тому вручати повістки також мають право:

керівники (голови) державних органів;
керівники органів місцевого самоврядування;
керівники підприємств, установ, організацій.

Зазначені особи не мають право самостійно виписувати повістки, а можуть вручати їх лише за умови отримання відповідних розпоряджень від ТЦК та СП.
Процедура вручення повістки 2023
Законодавством України чітко не визначений повний перелік правил вручення повісток. Наприклад, не визначено конкретного місця, де можуть вручатись ці документи.

Що не заборонено законом, те дозволено. Тому уповноважені особи можуть робити це в будь-якому місці: в парку, на роботі, біля метро тощо. Вони будуть в цьому праві, оскільки законом це не заборонено, – зазначає юрист Ario Law Firm Надія Грищенко.

Важливим нюансом є те, що працівники центрів комплектування не мають права виписувати та дозаповнювати повістки при військовозобов'язаному. Цей документ має готуватись виключно керівником ТЦК завчасно за затвердженою формою.

Якщо повістка оформлюється неналежним чином, то особа має право не підписувати розписку про її отримання. Але, наголошую, це можливо лише з об’єктивних причин, – додала Грищенко.

Крім того, повістку мають вручати особисто тій особі, на ім'я якої вона виписана, та під особистий підпис. Документ, переданий, наприклад, через когось із родичів чи друзів, вважається неналежно переданим.
Громадяни мають законне право не з'являтись до ТЦК, якщо:

повістка була видана не особисто і на ній немає підпису особи, на ім'я якої вона виписана;
у разі запрошення телефоном.

Відмовитись від отримання повістки можна, якщо:

повістку дозаповнювали при вас;
в документі вказані некоректні дані;
повістку вручає не уповноважена особа чи документ без печатки/підпису уповноваженої особи.

Повістка має обов’язково містити:

номер повістки;
найменування посади керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, його підпис, ініціали та мокру печатку;
дату вручення;
адресу військкомату;
дату та час, в який потрібно прибути.
Джерело: 5692.com.ua