Який оцет вибрати: склад, властивості та користь яблучного і винного оцту

Винний і яблучний оцет є одними з найпопулярніших в українських господинь. Це продукти, які використовуються не тільки в кулінарії, а й у медицині. Який з оцтів корисніший, скільки його можна вживати і чи можна замінювати один іншим, розповіли дієтологи.
Яблучний і винний – у чому різниця
Яблучний оцет виготовляють із м'якоті яблук, сидру та соку. Смак у цього продукту досить м'який, кисло-солодкий. Органічний оцет від синтетичного відрізнити дуже просто – якщо на пакуванні вказана кислотність 4-6%, то це натуральний продукт. Якщо відсоток більший – перед вами синтетичний оцет.
Винний оцет виготовляють із виноградного вина, фініків і навіть іноді з яблук. Французи роблять винний оцет виключно з виноградних соків і вин.
Корисні властивості різних видів оцту
До корисних властивостей яблучного оцту належать:

високий рівень вмісту пробіотиків і ферментів, що підтримують і стимулюють травлення;
позитивний вплив на рівень цукру в крові;
можливість контролювати вагу – додавання в їжу яблучного оцту надає відчуття ситості.

Корисні властивості винного оцту:

містить багато антиоксидантів, які допомагають організму ефективно справлятися із запальними процесами;
допомагає знизити рівень шкідливого холестерину;
має протимікробні властивості.

Чи можна замінити один оцет іншим
Кулінари та дієтологи вважають, що так, можна. Рівень кислотності в білому винному оцті відповідає кислотності яблучного оцту, а отже, вони взаємозамінні. Однак у білого оцту немає приємного фруктового присмаку – його можна надати, додавши кілька крапель лимонного соку. Червоний винний оцет також нагадує яблучний. Але міцність його трохи нижча.
Крім того, він має досить яскравий колір – це потрібно враховувати під час приготування страв. У будь-якому разі потрібно знати, що всі види оцтів мають високу кислотність, тому вживати їх потрібно в помірній кількості.
Джерело: 5692.com.ua