8 способів запобігти появі конденсату: прості рішення поширеної проблеми

Коли настає холодна пора року, різниця між температурою всередині приміщення і температурою на вулиці збільшується. У результаті перепаду температур може з'являтися конденсат.
Найчастіше появу вологи можна побачити на вікнах, але вона цілком може накопичуватися і на інших поверхнях. Сам по собі він не зникне, для вирішення проблеми потрібно з'ясувати причину її виникнення.
Причини появи конденсату
Конденсат може утворюватися з різних причин – наприклад, унаслідок неправильного встановлення склопакетів. Також поширеними причинами є неякісна теплоізоляція, недоліки вентиляційної системи, помилки під час будівництва.
Є і ще кілька неочевидних причин появи конденсату – наприклад, щільні штори або занадто широке підвіконня. Неправильно підібрані штори або підвіконня можуть перешкоджати вільній циркуляції повітря.
Як знизити ризик виникнення конденсату
Хоча конденсат і призводить до неприємних наслідків – появи патьоків на стінах, вогкості, цвілі, мало хто зважиться робити повноцінний ремонт для усунення цієї проблеми. Але в багатьох випадках появи конденсату можна уникнути або ж мінімізувати.
Скребок із силікону
Після прийняття душу або ванни, для видалення вологи з поверхонь потрібно використовувати скребок із силікону. Таким чином, вода видаляється, а не випаровується, створюючи конденсат.
Віконні рами
Не забувайте провітрювати приміщення. Вікна та підвіконня бажано час від часу протирати чисто сухою серветкою – якщо вологи небагато, це допоможе уникнути її поступового скупчення. Крім того, потрібно перевірити цілісність герметика на вікнах – крихітні щілини часто стають причиною появи конденсату.
Кімнатні рослини
Деякі види кімнатних рослин "притягують" вологу. До таких рослин належать монстера, фікус Бенджаміна, пальма арека і бамбукова пальма. Їх краще замінити на спатифілум, орхідеї, бостонську папороть, тіландсію, кактус або англійський плющ.
Витоки води
Будь-які витоки води – у кухні, ванній та інших приміщеннях потрібно своєчасно виявляти й усувати, інакше волога випаровуватиметься і спричинятиме появу конденсату.
Сушіння білизни
Бажано уникати сушіння білизни в приміщенні. Це не тільки знизить вологість, а й позбавить від вдихання випарів від прального порошку і кондиціонера.
Двері
Під час приготування їжі на кухні або під час використання ванної кімнати двері в ці приміщення мають бути зачиненими. Це допоможе уникнути потрапляння теплого вологого повітря в інші приміщення.
Душі та ванна
Не варто приймати душ або ванну занадто довго – 15-20 хвилин цілком достатньо. Для підлоги краще використовувати спеціальні килимки, які вбирають вологу. Після використання килимки потрібно ретельно висушити.
Приготування їжі
Під час приготування їжі бажано вмикати витяжку або відкривати кватирку. Також потрібно накривати каструлі кришками – це скорочує час приготування і перешкоджає поширенню пари.
Джерело: 5692.com.ua