Коштує дешевше, а користі набагато більше, ніж у лосося: який вид риби визнаний найкориснішим для здоров’я

На думку багатьох українців, найкориснішим видом риби є лосось, який вважається елітним і коштує доволі дорого. Але, як не дивно, деякі морепродукти значно перевершують червону рибу за корисними властивостями, причому вони є більш звичними для нашого регіону і більш дешевими.
Нутриціолог Дарія Семеренко у своєму Instagram розповіла, яка риба найбільш корисна для організму і чому.
Скумбрія
Фахівець зазначила, що скумбрія є чудовим джерелом білка. Він засвоюються організмом краще, ніж яловичина або курятина, – в три рази швидше. Завдяки великому вмісту вітамінів та інших корисних макро- і мікроелементів ця риба дуже цінна для дієтичного харчування.
Особливо багато в ній таких речовин, необхідних для здоров'я нашого організму:

вітамін D – скумбрія вважається однією з найбагатших натуральних джерел вітаміну D у світі;
практично всі вітаміни групи B (зокрема В9 – фолієва кислота і В12);
вітамін РР (нікотинова кислота);
омега-3 жирні кислоти – скумбрія має найвищий вміст цього компоненту серед інших жирних сортів риб.

Крім того, користь цієї риби забезпечують такі елементи, що містяться в її м'ясі: фосфор, йод, кальцій, калій, натрій, магній, мідь, марганець, фтор, цинк, сірка та залізо.
Як вибрати скумбрію
Нутріціолог рекомендує надавати перевагу свіжомороженій рибі, оскільки в ній зберігається найбільше поживних речовин, вітамінів та мінералів. Готувати її краще на пару або в духовці та не додавати олію, щоб отримати здорову та низькокалорійну страву.
Менш корисним варіантом є консервована скумбрія. При такому способі обробки та тривалого зберігання продукт втрачає значну кількість корисних речовин. Обирати консерви слід ті, що приготовані у власному соку, а не в олії.
Щодо копченої скумбрії, то таку рибу Дарія Семеренко взагалі радить не купувати, адже вона шкідлива для здоров'я.
Оселедець
Цей вид риби також дуже корисний і за поживністю не поступається іншим, більш дорожчим видам. У ній міститься білок, необхідний для нормальної та повноцінної роботи організму, а також легкозасвоюваний жир.
Вміст жиру в оселедці може бути різним і складати до 33%. Літній оселедець містить менше жиру, а зимова і весняна риба – більше, тому вона вважається набагато ціннішою.
Також в оселедці містяться вітаміни A, D, Е, В, омега-3 жирні кислоти. Також ця риба містить безліч мікроелементів, зокрема фосфор, калій, кальцій, натрій, магній, йод, бром, залізо.
Оселедець ціниться за те, що в ньому у великій кількості міститься селен. Цей елемент є ефективним антиоксидантом, завдяки якому в крові зменшується кількість продуктів окислення. Вживання оселедцю важливо для профілактики різних захворювань.
Джерело: 5692.com.ua