Шокуючі результати дослідження: чи дійсно лампи для манікюру викликають рак шкіри

Багато жінок роблять покриття нігтів гель-лаком. Цю процедуру зазвичай проводять щонайменше раз на місяць, і вона супроводжується сушінням під УФ-лампою. Враховуючи те, що це випромінювання може вкрай негативно впливати на шкіру, такі процедури також можуть нести загрозу для здоров'я.
Так це чи ні, і чи здатні лампи для манікюру провокувати розвиток онкології, пояснили на медичній сторінці Sviy doc в Instagram, пише РБК-Україна.
Чи можуть УФ-промені викликати рак
Фахівці розповіли, що покриття нігтів гелем з використанням ультрафіолетових ламп насправді не є безпечною процедурою для шкіри. Так як солярії віднесені до канцерогенів, то УФ-лампи, які можна назвати "міні-соляріями", також мають канцерогенний вплив.
І в соляріях, і в УФ-лампах, використовуються хвилі подібної довжини:

у соляріях – від 28 до 400 нм;
у сушарках для нігтів – 340-395 нм.

УФ-проміння такого спектру здатне глибоко проникати у клітини шкіри та спричинити пошкодження ДНК, мутації в генах. Тобто ризик розвитку раку шкіри дійсно є.
Дерматовенеролог Вікторія Миронюк розповіла про результати нового дослідження щодо впливу ультрафіолету на шкіру. Дослідники опромінювали клітини шкіри людини і миші ультрафіолетовим світлом протягом 20 хвилин у чашці Петрі. Дослідження показало, що під впливом УФ-випромінювання клітини шкіри гинуть.

"При одноразовому сеансі протягом 20 хв в чашці Петрі загинуло близько 30% клітин. А при трьох сеансах по 20 хв загинуло майже 70%", – зазначила дерматовенеролог.

Правда, у цього дослідження є обмеження, адже вплив УФ окремо на клітини відрізняється від впливу на живий організм.

"Коли ми робимо опромінення на людських руках, безперечно є різниця. Більша частина УФ поглинається верхнім шаром шкіри. Коли ми опромінюємо клітини в чашці Петрі, це дещо інакше. Тоді немає природного захисту. Це дуже пряме опромінення", – зазначила лікар.

Чи можна зменшити негативний вплив УФ-промінів
Щоб уникнути негативних наслідків, лікар радить застосовувати такі заходи перед процесом полімеризації в УФ-лампах для сушіння:

скористатись сонцезахисними засобами мінімум за пів години до процедури;
надіти спеціальні рукавички з отворами для нігтьових пластин.

Це захистить шкіру не тільки від раку, а й фотостаріння, яке проявляється сухістю, зморшками, пігментними плямами.

"Це дослідження, а також попередні докази про випадки плоскоклітинного раку шкіри у зв'язку з ультрафіолетовими сушарками, означає, що ми не повинні опромінювати свої руки без захисту", – резюмувала дерматовенеролог.
Джерело: 5692.com.ua