Ваш телефон прослуховують: як визначити стеження пояснює експерт із кібербезпеки

Приказка "Хто володіє інформацією, той володіє світом" сьогодні актуальна як ніколи. Люди обмінюються інформацією постійно, використовуючи для цього сучасні найрізноманітніші технічні засоби – комп'ютери, планшети, смартфони. В умовах воєнного часу ризик потрапляння цінної інформації до ворога істотно зріс.
Експерт із кібербезпеки Віталій Якушев дав інтерв'ю Фактам ICTV і розповів про те, якими способами можуть прослуховувати смартфон.
Загалом існує три варіанти прослуховування:

за допомогою підробленої базової станції;
за допомогою обладнання оператора зв'язку;
з використанням апаратних або програмних закладок.

Експерт зазначає, що зловмисниками цілком можуть виявитися і співробітники оператора зв'язку. При цьому визначити самостійно, чи прослуховують ваш смартфон неможливо – немає ні сторонніх звуків, ні клацань, ні перешкод. Для того щоб уникнути прослуховування, можна використовувати надійні програми – Signal або Threema.
Програмні та апаратні закладки – це, наприклад, жучки. Пристрої для прослуховування такого роду можна встановити, лише маючи безпосередній фізичний доступ до смартфона. Віталій Якушев зазначив, що відомі випадки, коли жучки встановлюють під час складання недобросовісні виробники.
У яких випадках можна запідозрити прослуховування:

пристрій став працювати набагато повільніше, "гальмувати";
безпідставно зріс трафік;
швидко заповнюється пам'ять у сховищі;
смартфон став швидко розряджатися.

У багатьох українців зараз виникає закономірне питання: чи можуть прослуховувати телефони російські спецслужби? Експерт пояснив, що хакери можуть зламувати старі бази і створювати нові, фіктивні. При цьому номер телефону перемикають на підроблену станцію і таким чином отримують інформацію. Але є способи убезпечити себе від подібних ризиків.
Як захиститися від прослуховування
Не користуватися пристроями, подарованими малознайомими людьми;

нікому не надавати фізичний доступ до телефону, не повідомляти коди та паролі;
встановлювати програми тільки з перевірених джерел;
регулярно оновлювати програми та ОС.

Експерт дав рекомендацію – якщо ви все ж таки запідозрили, що пристрій може прослуховуватися, потрібно скинути всі налаштування і повернутися до заводських.
Ознаки того, що на вашому смартфоні є віруси
Деякі користувачі смартфонів навіть не здогадуються, що їхній пристрій зазнав атаки хакерів чи "підчепив" вірус. Це не тільки погіршує продуктивність, а й може нести загрозу, зокрема через витік особистих даних. Фахівці розповіли про вірні ознаки, які вказують на зараження:

повільна робота;
часті запити додатків на дозволи;
збільшення реклами;
швидка розрядка батареї;
збільшення витрат на мобільний зв’язок.
Джерело: 5692.com.ua