Вивчення нудьги, лизання каменів і оживлення павуків: у Гарварді вручили Шнобелівську премію

У Гарвардському університеті відбулася 33-та церемонія нагородження Шнобелівської премії. Ця подія збирає навколо себе вчених та дослідників з усього світу, які отримують визнання за свої несподівано смішні або безглузді відкриття й дослідження. Цьогоріч лауреатів премії нагородили купюрою в 10 трильйонів доларів Банку Зімбабве, які не мають жодної реальної цінності, крім колекційної, та PDF-файло, з якого науковці можуть роздрукувати маленьку коробочку. Про це повідомили на платформі "Бабель".
Що вивчали переможці цьогоріч
Шнобелівська премія відзначає досягнення у найсумнівніших галузях науки, які "спочатку смішать, а потім змушують задуматися." 
Хімія/геологія. Польський дослідник Ян Заласевич отримав премію за спробу пояснити, чому багато вчених люблять лизати каміння. Як виявилося, це роблять не для смаку, а через те, що на мокрій поверхні мінеральні частинки видно краще.
Медицина. Група дослідників із США, Канади, Македонії, Ірану та В'єтнаму отримала премію за використання людських трупів для дослідження кількості волосинок у ніздрях.
Література. Колектив дослідників із Франції, Великої Британії, Малайзії та Фінляндії отримав премію за вивчення відчуттів людей, які повторюють одне слово багато разів.
Інженерія механізмів. Вчені з Індії, Китаю, Малайзії та США отримали премію за оживлення мертвих павуків і використання їх як механічних захватних інструментів.
Комунікація. Група вчених із Іспанії вивчала розумову діяльність людей, які можуть говорити задом наперед.
Охорона здоров'я. Представник Південної Кореї Пак Син Мін отримав премію за винахід Стенфордського туалету, який проводить аналіз ваших відходів для моніторингу стану здоров'я.
Харчування. Японські дослідники вивчали зміну смаку їжі при використанні електрифікованих паличок і соломинок для пиття.
Освіта. Вчені досліджували нудьгу вчителів і учнів та прийшли до висновку, що кивання головою свідчить про знудженість.
Психологія. Дослідники були винагороджені за експерименти на вулицях міста, де вони спостерігали, скільки перехожих зупиняються і дивляться вгору, коли бачать незнайомців, які роблять те саме.
Фізика. Біейто Фернандес Кастро і його команда досліджували вплив статевої активності анчоусів на змішування океанської води.
Джерело: 5692.com.ua