Обмін валюти за новими правилами: змінилася процедура інкасо

Національний банк України вніс зміни до процедури інкасо. Тепер фінансові установи зобов'язані вказувати терміни проведення цієї операції.
Нагадаємо, що інкасо – процедура, під час якої старі купюри обмінюють на нові. Обмінюють пошкоджені, потерті, порвані, такі, що побували у воді, купюри, що горіли. Інкасо проводиться з комісією 10-30% і може тривати досить довго (до кількох місяців).
Така тривалість пов'язана з тим, що купюри, які підлягають обміну, надсилають до країни, яка їх випускає, а звідти, своєю чергою, надсилають нові банкноти.
Згідно з новими правилами банки тепер зобов'язані вказувати точні терміни проведення процедури. Якщо раніше інкасо могло тривати місяцями, і точна дата обміну була невідома, то тепер фінансові установи зобов'язали зазначати терміни і вартість.
Потрібно зазначити, що інкасо здійснюють не всі банки, і в більшості установ просто відмовляють у прийомі старих і пошкоджених банкнот. Наразі в Україні працюють 65 банків, але тільки в 6 з них проводять інкасо. ПУМБ, Райффайзен, Укрексімбанк, МТБ, Кредобанк і Перший інвестиційний банк приймають пошкоджені купюри, комісія становить від 10 до 50%.
Важливо знати, що в такий спосіб можна обміняти навіть порвані, склеєні банкноти, а також ті, на яких знищено елементи дизайну. Але є й обмеження – обміну підлягають з ушкодженнями та потертостями, відбитками печаток або штампів площею до 200 кв. мм, не більш як три плями не більше ніж 5 мм кожна, з надрізами та надривами – до трьох штук діаметром до 3 мм кожна, та з проколами – до чотирьох штук діаметром до 1 мм кожна.
Джерело: 5692.com.ua